Hvorfor blev jeg selvudgiver? oktober 11, 2018 – Posted in: Skriv – Tags: , , ,

*Artiklen indeholder reklamelinks*

Hvad fik mig til at springe ud som selvudgiver?

Inden jeg blev selvudgiver, havde jeg i mange år arbejdet som uddannelsesbibliotekar. Jeg fik lyst til at udgive en bog om informationssøgning til studerende, fordi sådan en bog ikke fandtes på markedet. Jeg fik kontakt til et større dansk fagbogsforlag, og i samarbejdet med den virkelig dygtige redaktør, jeg fik tildelt, fik jeg lavet to virkelig gode bøger, som jeg den dag i dag stadig er meget stolt over. Jeg var også virkelig glad for samarbejdet med redaktøren, fordi jeg her lærte nogle helt essentielle ting om at udgive bøger.

Gennem de mange daglige spørgsmål i biblioteksskranken gik det dog også hurtigt op for mig, at der var mange andre bøger, som de studerende efterspurgte, men som endnu ikke var skrevet. Jeg begyndte at notere, hver gang jeg måtte sende en låner af sted med beskeden om, at det emne fandtes der ikke en bog om.

Skrivebordsskuffen begynder at flyde over

Hos den gruppe studerende, jeg arbejdede med, var der især et stort ønske om en metodebog, der var til at forstå. Jeg prøvede at tilbyde nogle af de andre gode bøger om akademisk metode, men fik mange tilbagemeldinger om, at det var en praktisk og handlingsorienteret bog med tjeklister, der var behov for. Dén bog skrev jeg, men forlaget ønskede ikke at udgive den, så ned i skuffen kom den.

Samme vej kom den bog om legatsøgning, jeg færdiggjorde bagefter. Her var det mig, der trak stikket, fordi forlaget havde nogle rettelser til bogen, som jeg ikke kunne godkende. Jeg pitchede også mange ideer til forlagene i den periode, men det var som om, jeg ikke kunne komme igennem nogen steder. Så der stod jeg, sindssygt frustreret og med en skrivebordsskuffe fyldt med færdige manuskripter samt en masse andre ideer til bøger, som jeg vidste, der helt sikkert var et marked for. Jeg var dog sikker på, at jeg VILLE leve af at skrive, og til sidst var der kun en vej at gå.

Min første selvudgivelse

I 2015, hvor jeg havde skiftet arbejde til et folkebibliotek, satte jeg så en lille forsigtig selvudgiver-fod på isen. Indtil jeg mødte min kæreste, havde jeg selv været enlig mor i mange år og vidste derfor, at i en familie, hvor én person skal tjene det samme som to, der kan økonomien godt være stram. Da jeg så på biblioteket fik flere forespørgsler om en bog med legater til enlige mødre, så besluttede jeg mig for at skrive den selv – og i øvrigt alle de andre bøger, hvor jeg også havde måtte skuffe låneren, fordi der ikke var skrevet en bog om det.

En stolt selvudgiver

Listen over de uskrevne bøger var nemlig blevet lang, og selv om der stadigvæk mangler at blive skrevet mange titler, så ved jeg nu, at det var det helt rigtige for mig at blive selvudgiver. Jeg elsker, at jeg selv kan bestemme, hvilke ord, der skal stå i min bog, hvordan coveret skal se ud, og hvor og hvordan jeg vil markedsføre den. Allermest elsker jeg dog, at jeg selv kan putte hele overskuddet fra salget af bøgerne i lommen og ikke skal give 85% til et forlag.

I starten råbte jeg ikke højt om, at jeg udgav mine bøger selv, for det er bare ikke lige så fint ikke at have det kvalitetsstempel i ryggen, som et anerkendt forlag giver. Men da jeg så begyndte at sælge bøger, så blev jeg sgu’ stolt af alt det, jeg kan! Jeg fik lyst til at give min viden videre og inspirere mange flere til at selvudgive, og derfor håber jeg, at du vil læse med her på siden.

Jeg har samlet al den viden, jeg indtil nu har fået i e-bogen Selvudgiver – Selvfølgelig!. Den kan du læse mere om her: Selvudgiver – Selvfølgelig!

Med venlig hilsen

Trine Toft, stolt selvudgiver

selvudgiver

Se flere artikler om at selvudgive her...